Voer voor vegetarische discussies:
77 fabels en feiten rond plantaardige voeding

Voedingskundigen Sytske de Waart en Hans Kraak hebben feiten en fabels rond plantaardige voeding op een rijtje gezet. Uniek aan deze publicatie is dat zij gebaseerd is op vragen en dilemma’s die de Waart en Kraak in hun dagelijkse werkpraktijk tegen zijn gekomen: De Waart in haar ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundige bij de Vegetariërsbond. En Kraak tekende ze op in zijn ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundig journalist bij onder meer het Voedingscentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

 

Het doel van het boek is verwarring weg te nemen rond plantaardig eten, want daarover duiken regelmatig onduidelijkheden op. Om tot een antwoord te komen over het waarheidsgehalte van een fabel of feit is per fabel gekeken naar de stand van de (voedings)wetenschap rond het onderwerp. Dat paddenstoelen vlees kunnen vervangen, is een fabel, en dat er steeds meer vegetariërs komen is een feit. Maar dat vlees eten slecht is voor je gezondheid, is niet met een eenduidig ja of nee te beantwoorden. Om die reden is ook een aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het werkveld van (minder) vlees eten geïnterviewd over onderwerpen waar veel discussie over is. Onder hen: Isabel Boerdam, Jan Buining, Hans Dagevos, Pieter Dagnelie, Mac van Dinther, Corné van Dooren, Esther Ouwehand, Valeriya Stokman, Dirk-Jan Verdonk en Roos Vonk.

’Dit boek bevat uiteenlopende inzichten en weetjes die de lezers zullen helpen om stappen te zetten in de richting van (meer) plantaardig eten en daarmee deelnemers te worden aan de beweging naar een gezonder, duurzamer en diervriendelijker dieet." Hans Dagevos, senior scientist & consumptiesocioloog Wageningen University & Research.

Sinds 2021 is de eerste editie van 77 fabels & feiten over kindervoeding van Hans Kraak beschikbaar. Het is beschikbaar als gedrukte versie of als  e-book. De gedrukte versie is te bestellen via Boekenbestellen.nl of via de boekhandel, de e-book-versie alleen via Boekenbestellen.nl. Het boek werd maandag 11 januari 2021 officieel gepresenteerd tijdens een cursus over Leefstijl van geneeskundestudenten van het Erasmus MC.


77 fabels & feiten over kindervoeding
 is een handig naslagwerk voor iedere ouder die vragen heeft over een gezonde voeding voor zijn of haar kind. Wie het boek leest, krijgt een overzicht van de belangrijkste vragen over voeding tijdens de verschillende levensfasen van een kind. Over voeding gaan veel fabels de ronde. In 77 fabels & feiten over kindervoeding wordt op basis van de wetenschappelijke literatuur antwoord gegeven op veel voorkomende vragen.  


’77 fabels & feiten over kindervoeding is een handboek voor de consument. De feiten en fabels die genoemd worden, passeren dagelijks de revue in de diëtistenpraktijk. Ik heb als diëtist tijdens het spreekuur vaak onvoldoende tijd om  belangrijke onderwerpen uitgebreid te bespreken. Verwijzing naar goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie is een goede ondersteuning.’

Berdien van Wezel, diëtist, Gezond Leven Diëtisten Den Haag.

Eerder verschenen van Hans Kraak de boeken 77 fabels & feiten over onze voeding (2014/2016) en 77 fabels & feiten over afvallen (2015). Ook deze boeken zijn nog te bestellen via info@kraakmediaproducties.nl of via het onderstaande bestelformulier.

Werken bacteriedrankjes? Is suiker verslavend? Krijg je van melk kanker? Zijn E-nummers te vertrouwen? Val je van veel water drinken af? Is kokosvet gezond? Mag je nitraatrijke groente en vis tegelijk eten? Is rauw voedsel beter? Voeding is hot, er gaat haast geen dag voorbij of ons eten is in het nieuws. Vaak gaat het daarbij om hypes in de media of het zoveelste dieet waardoor consumenten niet meer weten wie of wat ze moeten geloven. Wat is waar en wat niet? In '77 fabels & feiten over onze voeding' wordt volgens de laatste stand van de wetenschap en de nieuwste inzichten op heldere wijze antwoord gegeven op veel voorkomende vragen over onze voeding, voedingsmiddelen en voedingsstoffen.

Hans J.M.T.C. Kraak is hoofdredacteur van Voeding Nu. Hij werkte o.a. bij het ministerie van Landbouw en het Voedingscentrum, en bij verschillende media, waarvan zeven jaar als culinair journalist en vijftien jaar als wetenschapsjournalist. 

Werkt groene thee bij afvallen? Werkt een sapkuur? Of is het microbendieet dé oplossing? Moet je koolhydraten mijden of juist iet? Werkt citroensap? Of mosterd? Of veel water drinken? En als je suiker vervangt door zoetstoffen val je af. Of toch niet? Het ene (eenzijdige) dieet volgt op het andere. Maar welk dieet werkt nu echt en welk niet? 77 fabels & feiten over afvallen rekent af met hypes rond gewichtsverlies. Hardnekkige fabels over afvallen worden op een feitelijke manier behandeld en er wordt antwoord gegeven op veelvoorkomende vragen vanuit verschillende invalshoeken: psychologie, sociologie, biologie en fysiologie. Met veel praktische tips en ervaringsfeiten.