Nieuws

Voer voor vegetarische discussies: ‘77 fabels rond plantaardige voeding’

Nieuw boek 77 fabels en feiten rond plantaardige voeding van Sytske de Waart en Hans Kraak

Voedingskundigen Sytske de Waart en Hans Kraak hebben feiten en fabels rond plantaardige voeding op een rijtje gezet. Uniek aan deze publicatie is dat zij gebaseerd is op vragen en dilemma’s die de Waart en Kraak in hun dagelijkse werkpraktijk tegen zijn gekomen: De Waart in haar ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundige bij de Vegetariërsbond. En Kraak tekende ze op in zijn ruim 20-jarige loopbaan als voedingskundig journalist bij onder meer het Voedingscentrum en het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek.

Het nieuwe boek is gepubliceerd op 21 juni 2022.

Fabels rond voeding

Het doel van het boek is verwarring weg te nemen rond plantaardig eten, want daarover duiken regelmatig onduidelijkheden op. Om tot een antwoord te komen over het waarheidsgehalte van een fabel of feit is per fabel gekeken naar de stand van de (voedings)wetenschap rond het onderwerp. Dat paddenstoelen vlees kunnen vervangen, is een fabel, en dat er steeds meer vegetariërs komen is een feit. Maar dat vlees eten slecht is voor je gezondheid, is niet met een eenduidig ja of nee te beantwoorden. Om die reden is ook een aantal professionals die hun sporen verdiend hebben in het werkveld van (minder) vlees eten geïnterviewd over onderwerpen waar veel discussie over is. Onder hen: Isabel Boerdam, Jan Buining, Hans Dagevos, Pieter Dagnelie, Mac van Dinther, Corné van Dooren, Esther Ouwehand, Valeriya Stokman, Dirk-Jan Verdonk en Roos Vonk.

Eye-openers

De Waart en Kraak zijn beiden goed thuis in het onderwerp, toch lieten ze zich al schrijvend nog verrassen. Kraak vond het een opmerkelijk feit dat je, als je geen zuivel gebruikt, verpulverde eischalen zou kunnen gebruiken als calciumbron. De Waart kwam tot een nieuw inzicht dat er een ecologisch optimum is in vlees eten. De Waart: ”Als je wel zuivel en eieren eet, is het dus niet eens het beste voor de aarde om helemaal geen vlees te eten. Uitgemolken koeien en uitgelegde hennen leveren namelijk ook vlees, en varkens zijn alleseters waar je prima reststromen aan kwijt kunt. Waar dit optimum precies ligt, is natuurlijk van veel factoren afhankelijk, maar het zal rond de één keer per week vlees eten liggen. Dat is 10x minder dan de grote hoeveelheden vlees die we nu in Westerse landen eten. Minder vlees eten blijft dus het devies, en gelukkig dringt die boodschap bij steeds meer mensen door.” Kraak: “Een voedingspatroon met meer plantaardige bronnen is over het algemeen gezonder. Daarbij is het minderen van de vleesconsumptie een makkelijke manier waarop je als individu echt, maar dan ook echt, impact op het milieu kunt hebben.”

 

 

Zijn er precies 77 feiten en fabels over plantaardig eten?

Nee natuurlijk niet, het zijn er veel meer. Maar je moet ergens een grens trekken. De interessantste zijn eruit gehaald, en het getal past in de serie boeken die Kraak inmiddels op zijn naam heeft staan: 77 fabels en feiten over voeding (algemeen), over afvallen en over kindervoeding. De 77 fabels zijn rond vijf thema’s geclusterd, maar zijn ook prima apart te lezen. De 77 interessantste feiten en fabels over (meer) plantaardig eten uit 20 jaar praktijkervaring, verzameld en onderbouwd met wetenschappelijke en/of onafhankelijke informatie.


Consumenten, NGO's en Investeerders dringen aan op gezondere producten 

Producenten van voedingsmiddelen voelen steeds vaker de druk om gezondere producten te produceren. In Global Retail Brands geeft Hans Kraak zijn opinie over het thema gezondheid bij productontwikkeling in de private label sector, blader naar pagina 48. Niet alleen consumenten of non gouvernementele organisaties voeren de druk op producenten op, ook investeerders geven aan niet langer zomaar de portemonnee te trekken als het aanbod niet verbetert.


Reportage over Picnic in Global Retail Brands

Voor Global Retail Brands Magazine maakte Kraak Media Producties een reportage over Picnic, een van de snelst groeiende bedrijven van Nederland op dit moment. Waar komt het succes vandaan? Lees in Global Retail Brands een reportage op basis van een interview met Michiel Muller, CEO van Picnic. Als online only supermarkt  expandeerde Picnic al naar Duitsland en Frankrijk. Online concurrenten steken inmiddels de kop op. 


Knack geeft ruim aandacht aan 77 fabels en feiten over kindervoeding

In het Belgische tijdschrift Knack geeft journaliste Trui Engels ruim aandacht aan het boek 77 fabels en feiten over kindervoeding. In haar artikel licht ze vijf fabels uit. Eentje gaat over het belang van minder zout eten. Er zijn kinderen die al met een hoge bloeddruk rondlopen. Eentje gaat over veganistisch eten. Het is in, maar vergt zowel voor volwassenen als kinderen een goed doordacht voedingsplan om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.


Zwanger en Corona?

Je zult maar zwanger zijn in deze Corona-omstandigheden, maar geen nood.

In het net gebubliceerde boek 77 fabels & feiten over kindervoeding heeft Hans Kraak de laatste stand van onderzoek opgenomen  rond Corona en zwangerschap. 

 

Lees hier een stukje uit zijn boek:

     Coronavirus

    Volgens de stand van de kennis van het RIVM (eind 2020) lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het de kans zou verhogen op een miskraam of aangeboren afwijking. De kans besmet te worden met SARS-CoV-2 is dus niet groter of kleiner voor iemand die in verwachting is als voor iemand die dat niet is. Recent Amerikaans onderzoek laat zien dat zwangere vrouwen die tijdens het derde trimester zijn geïnfecteerd met SARS-CoV-2 de infectie waarschijnlijk niet doorgeven aan hun pasgeborenen. De studie volgde 127 zwangere vrouwen die in de lente van 2020 werden opgenomen in de ziekenhuizen in Boston. Van de 64 zwangere vrouwen die positief testten op SARS-CoV-2, testten geen pasgeborenen positief op het virus. Joepie!


77 fabels & feiten over kindervoeding

Het nieuwe boek  77 fabels & feiten over kindervoeding van Hans Kraak is vanaf nu beschikbaar. 

Het is beschikbaar als gedrukte versie of als e-book en te bestellen via deze website

 

77 fabels & feiten over kindervoeding is een handig naslagwerk voor iedere ouder die vragen heeft over een gezonde voeding voor zijn of haar kind. Wie het boek leest, krijgt een overzicht van de belangrijkste vragen over voeding tijdens de verschillende levensfasen van een kind. Over voeding gaan veel fabels de ronde. In 77 fabels & feiten wordt op basis van de wetenschappelijke literatuur antwoord gegeven op veel voorkomende vragen.  

 


Wijn in Corona-times

Hoe vergaat het de wijnhandel in tijden van Corona? Lees hierover in Global Retail Brands, een column verzorgd door Kraak Media Producties. Hou het in de gaten, volgende keer gaat het over vegan wine. Is wijn dan niet plantaardig op zichzelf? Je komt het allemaal te weten.

 


Nieuw: Webiste APK - laat de foutjes eruit halen en zorg voor SEO

Zorg ervoor dat je website netjes is, geen taalfoutjes bevat en goed vindbaar is. Zorg voor een goede indruk voor je bezoekers en klanten. Wij controleren je  website op taal, spel- of structuurfouten. En als we dan toch bezig zijn, scannen  we meteen op  SEO-kenmerken. We passen de tekst her en der aan voor een betere vindbaarheid, search engine optimization. Je kunt deze service direct bestellen. Go for it!


Wijnstudiereis Bardolino - Italië

De zomer komt eraan: geniet van de toonaangevende Italiaanse rosé

 

Het prachtige, zuidoostelijke deel van het Gardameer in de provincie Verona, is de thuisbasis van de Italiaanse droge Rosé Chiaretto di Bardolino en de rode wijn van Bardolino Village, beide DOC-wijnen. De Chiaretto di Bardolino is een heldere en bleke rosé - chiaro betekent bleek in het Italiaans - met citrusaroma's en een droge, verfrissende smaak, geproduceerd aan de oevers van het Gardameer.

Chiaretto

Deze roze wijn werd voor het eerst geproduceerd in de 19e eeuw. Tegenwoordig is het de toonaangevende rosé in Italië. De productie bedraagt ​​ongeveer 10 miljoen flessen per jaar. Chiaretto wordt voornamelijk verkocht in Italië en Duitsland, maar de verkoop in de Verenigde Staten, Canada en de Scandinavische landen neemt toe.

Druivenrassen


Net als Chiaretto rosé wordt de rode wijn Bardolino gemaakt van de druiven Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. Deze rode wijn is een fruitige, lichte wijn, gemaakt in de buurt van het dorp Bardolino. Enkele jaren geleden is in deze regio het project Bardolino Village gestart. Binnen dit project volgen de wijnmakers de tradities van drie historische gebieden in de buurt van Bardolino: La Rocca, Montebaldo en Sommacampagna, die tegenwoordig meer voorname wijnen leveren op basis van hun terroir. Naast de DOC-regels experimenteren ook enkele boeren met het aandeel druivenrassen. Dit betekent dat er nieuwe, experimentele smaken evolueren. Sommige boeren verhogen bijvoorbeeld de hoeveelheid Corvina-druiven tot boven de limiet van 95 procent.
 


Op uitnodiging van het Italiaanse wijnconsortium van Bardolino, maakte KMP een studiereis naar deze wijnstreek.